Кариесът или дупката в зъба е една от най-честите причини за посещение при Вашия стоматолог. Кариесът е заболяване, от което страдат хората във всички възрасти. Основното, което ще забележите като пациент е възникнало потъмняване или дупка в даден зъб. Също така кариесът на зъбните тъкани в повечето случаи е съпроводен с болка от студени и сладки храни и напитки, ако забележите някои от тези признаци незабавно запишете час за преглед при лекуващия ви дентален лекар. Група кариесни увреждания на зъбите могат да бъдат открити единствено при направа на рентгенографии.
Лечението на зъбния кариес протича в едно или няколко посещения, в зависимост от неговата големина и разпространение. При необходимост се прилага местна упойка. След почистването на зъба от кариеса, след отсраняване на засегнатата зъбна тъкан лекарят ви по дентална медицина ще запълни дефекта в зъба със специано създадени за това материали. Най – често това се извършва с материал наречен фотополимер. В определени случаи могат да се употребяват и други средства като глас-йономерни цименти или керамични структури. Понякога лечението на кариес изисква пломбата ви /обтурацията/ да бъде изработена с помощтта на зъботехническа лаборатория. С лекуването на зъбния кариес имаме за основна цел да възстановим формата, функцията и естетиката на засегнатите зъби.
При ненавременно и качествено лечение на кариесите възникват усложненията на кариеса или това са пулпитите и периодонтите /гангрените на зъбите/.
• При пулпитите се получава възпаление на пулпата /нерв, лимфен и кръвоносен съд/ или нерва на зъба, при което трябва да бъде проведено кореново / ендодонтско/ лечение.
• При периодонтите възпалението обхваща и околозъбните тъкани. Това са най – често тъканите около корените на зъба. Периодонтите възникват при не добре лекувани пулпити или когато без симптоми се стигне до некроза на нерва на зъба. Периодонтите също се лекуват с ендодонтско /кореново/ лечение на даден зъб.
Ендодонтско /кореново/ лечение .
В корените на всеки зъб има система от канали наречена кореново – канална система, в която се разполага зъбната пулпа /нерва/ на зъба. При кореновите лечения тази система от канали се почиства механично със специални инструменти и уреди / ендодонтски пили и едномотори/ и химично със разработени точно за тази цел разтвори. Това е известно като механична и химична обработка на корено-каналната система , независимо от това дали нерва на зъба е витален или некротичен, или има стара и некачествена заплънка на тези канали. Целта е тази вътрешност на зъба да бъде качествено почистена и дезинфекцирана преди запълването и с инертна материя /гутаперча, сийлъри/. Ендодонтското лечение има за цел запазването на зъба в устната кухина. По време на това лечение следва да бъдат направени няколко рентгенографии:
• Преди лечението
• По време на ендодонтското лечение
• След запълване на кореново - каналната система
Рентгеновите снимки гарантират предвидимост и качество на ендодонтското лечение. Зъби претърпели такъв вид лечение губят своята хидратация, а и често голямо количество твърди зъбни тъкани и възстановяването им изисква особено внимание като в повечето случаи се налага да бъдат поставени щифтове в тях и / или да бъдат изработени корони на тези зъби. Милиони зъби се спасяват от изваждане всяка година, след като им бъде проведено качествено ендодонтско лечение.
Доц. Д-р Ангела Гусийска: „В ендодонтията човек вижда и усеща толкова, колкото знае.“
 • Профилактика
  и
  хигиена

 • Консервативна дентална медицина

 • Естетична дентална медицина

 • Протетична дентална медицина

 • Хирургична дентална медицина

 • Лазерна
  дентална медицина

 • Детска дентална медицина

 • Ортодонтско лечение и корекции